Waar ben je naar op zoek?

Zoek

The Black Archives (Bijlmer)

The Black Archives Bijlmer maakt onzichtbare geschiedenis zichtbaar

​The Black Archives is een historisch archief waar je terecht kan voor boeken vanuit onderbelichte perspectieven, maar ook voor tentoonstellingen, lezingen en evenementen die gaan over onze gedeelde geschiedenis en het leven nu. The Black Archives is, zoals de naam al zegt, gespecialiseerd in kennis vanuit een zwart perspectief. 

In de archieven vind je een grote verzameling boekencollecties. Zo is er ‘De Heilbron Collectie’ die bestaat uit de nalatenschap van sociaal wetenschapper Waldo Heilbron. Waldo deed als socioloog op de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar het post-kolonialisme, de Trans-Atlantische slavenhandel en haar erfenis, racisme en geschiedschrijving. Andere collecties zijn ‘De Huiswoud Collectie’, ‘De Willemsen Collectie’ en de ‘Archieven en boekencollectie van Vereniging Ons Suriname’. Met hun tijdelijke vestiging in Amsterdam Zuidoost wil The Black Archives ook hun archief verbreden en Caribische en (West) Afrikaanse literatuur toevoegen. 

Op de tijdelijke locatie smelt The Black Archives samen met The Black Archives Bijlmer, een dependance van de organisatie die zich richt op het vastleggen van de orale geschiedenis van het stadsdeel. The Black Archives Bijlmer is, net zoals The Black Archives, een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten, literatuur en archiefstukken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.

 

The Black Archives is open van woensdag tot en met zaterdag, tussen 11.00 en 17.00 uur. Ben je benieuwd naar hun programmering? Houd dan hun website in de gaten.

vorige volgende

Volgende stop

Kunstroute: HoogoordKunstroute: Hoogoord

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.