Waar ben je naar op zoek?

Zoeken

De boom die alles zag

Je kijkt naar het gedenkteken van de vliegtuigramp in de Bijlmer: de boom die alles zag.

Op 4 oktober 19924 stortte een El Al vliegtuig, die net was opgestegen vanaf Schiphol, in de avond neer in Groeneveen en Klein-Kruitberg, twee hoogbouwflats. Veertig appartementen werden door het ramptoestel weggevaagd en meer dan 135 appartementen stonden bloot aan de immense brand die op de inslag volgde. Deze vliegramp is de grootste die ons land tot vandaag de dag kent. 

Op de plek van de ramp overleefde een grote boom, een abeel, de crash van het El Al vliegtuig. ‘De boom die alles zag’ is nu de centrale plek in het monument van de ramp. Veelkleurige mozaïek tegels markeren de plek rondom de boom waar je vanzelf even stilstaat en stil wordt. Nog steeds worden ieder jaar door nabestaanden bloemen en herinneringen aan hun dierbaren bij de boom gelegd. Veelkleurige mozaïek tegels markeren de plek waar je vanzelf even stilstaat. 

Wist je dat: We refereren naar de ramp als de vliegramp in de Bijlmer, en niet (meer) de Bijlmervliegramp omdat het een vliegramp is die in de Bijlmer plaatsvond, en niet de ramp van de Bijlmer is. De Bijlmer is meer dan de ramp, daarom trekken we de twee woorden los van elkaar.

Volgende stop

Kunstroute: Mama AisaKunstroute: Mama Aisa

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.