Waar ben je naar op zoek?

Zoeken

Berlinerbol van De Lekkere Dingen Bakker

In de Shopperhal vroegen we de Lekkere Dingen Bakker, die maarliefst drie van de zeven vestigingen in Zuidoost heeft, naar hun meest populaire snack. Het blijkt de Berliner bol te zijn; een ronde donut zonder gat, gevuld met aardbeienjam.

De zoete ronde bol kent een rijke geschiedenis. Hij is ‘uitgevonden’ in Berlijn maar door migratie van (Joodse) Duitsers in de vorige eeuw kennen veel keukens een eigen versie van de Berliner bol. In Berlijn heet de bol Berliner, of (gek genoeg) pfannkuchen. In Amerika kennen ze de Berliner bol als de Bismarck, in Portugal ‘Bola de Belim’ en in Israel sufganiyah (Hebreeuws: סופגנייה). De eerste Berliner bollen hadden geen zoete maar een hartige vulling van vlees, kaas en/of champignons. Pas later werd de bol met suiker en een zoete vulling gemaakt, toen suiker goedkoper werd in Europa door de aanleg van suikerplantages in het Caribisch gebied.

Ook is de Berlijnse bol in Suriname beland. Waarschijnlijk door de migratie van Duitsers in de vorige eeuw. In Suriname is de bol erg populair geworden en voor menig Surinamer onderdeel van de eetcultuur; van oudsher at je hem tijdens speciale gelegenheden zoals oud en nieuw. De lekkerste Berlinerbol koop je in Suriname bij de Fernandes bakkerij; hun bollen zijn een heus begrip. In Nederland maakt de Lekkere Dingen Bakker de lekkerste en daarom is die opgenomen in deze tour.

 

vorige volgende

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.