Waar ben je naar op zoek?

Zoek

Bijlmerbios in Zandkasteel

In oktober 2023 heeft Bijlmerbios, die we tot dat moment kende als openluchtbioscoop, zich gevestigd in Zandkasteel – het grote architectonische monument middenin de Amsterdamse Poort. We stelden Hans, directeur van Bijlmerbios, acht vragen.

 Wie ben je en wat doe je? 

Mijn naam is Hans Meiboom. Ik woon en werk sinds 1989 in Zuidoost en ben sinds 2015 eigenaar van Bijlmerbios. Daarnaast werk ik zelfstandig als creatief strateeg. Ik ondersteun bedrijven met zogeheten transitie vraagstukken en vraagstukken in gebieden. Dit doe ik vanuit een creatieve en strategische benadering. 

 

Waarom ben je Bijlmerbios gestart? 

De Bijlmerbios heb ik als openluchtbios in 2015 overgenomen van de oprichters. Ik had destijds al twee jaar al een succesvol filmconcept in Amsterdam Zuidoost, een pop up filmevent onder metrostation Bullewijk: Metro Movies. Het leek me wel leuk om nog een filmconcept erbij te nemen. 

Bijlmerbios én Metro Movies doen het erg goed in Amsterdam Zuidoost. Het zijn manieren om mensen in de publieke ruimte met elkaar te verbinden, om verhalen te delen. Het filmhuis dat ik nu open is een logische stap, ook om het stadsdeel iets te geven wat het niet heeft. Om het culturele aanbod in dit stadsdeel te verbreden en om uiteindelijk dit stadsdeel nog leuker en fijner te maken dan het al is.

 

Wat doe je in Zandkasteel? 

Bijlmerbios is daar een indoor filmhuis waar we Arthouse, documentaires en korte films vertonen. Soms met een nagesprek of andere aanvullende activiteiten. We vertonen lokale verhalen/films maar ook verhalen uit andere (internationale) steden. We werken samen met documentaire en filmfestival IDFA, CBK Zuidoost, Amsterdam Dance Event. 
 

Zijn de films die je daar vertoond betaald? 

Ja, je betaalt toegang. Maar, via speciale passen en acties zullen er wel kortingen zijn. We delen daar binnenkort meer informatie over.

 

Wat is het verschil tussen BijlmerBios in het Zandkasteel en de Pathe bij ArenA? 

Pathé laat andere type films zien. Daar zie je vooral populaire Amerikaanse films. Zoals ik eerder zei; andere genres en bijvoorbeeld meer Afrikaanse of Caribische films. Ook zijn wij goedkoper, je betaalt bij ons minder geld voor een film.

 

Hoe vaak wil je films daar laten vertonen? 

Vier avonden per week, van woensdag- tot zaterdagavond.

 

Blijf je ook buiten (gratis) BijlmerBios films vertonen? 

Jazeker.

Sta je open voor nieuwe samenwerkingen?

Jazeker. Als er mensen en/of organisaties ideeën hebben en met ons willen samenwerken kunnen ze altijd contact met mij opnemen om te kijken wat er mogelijk is! 

 

Waar vinden we meer informatie en de programmering? 

We delen alles op www.bijlmerbios.com. Je kan je hier ook inschrijven voor de nieuwsbrief zodat je automatisch op de hoogte blijft. Ook zijn we actief op Instagram en Facebook. 

 

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.