Waar ben je naar op zoek?

Zoek

Foundation; hiphop academy | Amsterdamse Poort

In de Amsterdamse Poort kun je sinds vorige maand terecht bij Foundation, de eerste hiphop academy die Nederland rijk is. Het is een plek waar je niet alleen de verschillende hiphopstijlen kan leren dansen, maar ook terecht kan voor workshops over 21 century skills zoals; ondernemerschap en radio maken (met FunX). Het is een plek waar je werkt aan je foundation, je fundering. Wij gingen langs om te spreken met de oprichter, John Agesilas, over zijn lang gekoesterde wens om een eigen academy op te zetten. In dit artikel lees je meer over deze hiphop academy.

De man achter de plek

John is een bekende in de industrie. Hij is de medeoprichter van Summer Dance Fever, een groot internationaal hiphop dansfestival dat ieder jaar in Paradiso plaatsvindt. John is geboren in Ivoorkust. Zijn vader is Frans en zijn moeder Ghanees. “Ik was vijftien toen ik naar Nederland kwam, ik was in Ghana anders omdat ik gemixt ben. Toen ik hier kwam was dat precies hetzelfde. Ik hoorde nergens bij en vond mijn thuis in de hiphopcultuur”. Toen zijn familie in Nederland kwam wonen zijn ze in Zuidoost gesetteld. Nu heeft hij Foundation opgericht, een plek waar jong en oud danslessen kan volgen in de Amsterdamse Poort in Amsterdam Zuidoost en in aanraking kan komen met Hiphop dans en andere Urban dans stijlen.

De basis en de droom

Foundation wil meer dan goede dansers opleiden, ze willen deelnemers uitrusten met een sterke fundering om de toekomst met kracht en vertrouwen tegemoet te treden. “Want dat heeft hiphop mij geleerd”, vertelt John. Waar velen hiphop zien als een muziekgenre is het voor John een lifestyle, een manier van leven.

John legt uit dat hiphop een verdienmodel heeft: hij laat zien dat je met hiphopdans carrière kan maken en genoeg kan verdienen. “Eerst snapte mijn moeder er niks van, totdat ze me op het podium en op tv zag. Opeens had ze door waar ik mee bezig was en dat hiphop een carrière is waar je goed van kan leven.” John vertelt over verschillende dansers die hun grote carrière te danken hebben aan hiphop. Ze reizen heel de wereld over met artiesten zoals Beyonce of (RIP) Michael Jackson. Ook vertelt John over de dansers die in reclames spelen of die voor films, video’s en modeshows worden gevraagd. “We zagen het ooit als een hobby, iets wat je voor de fun deed maar je ziet nu dat het een cultuur en een hele business is en dat je er veel mee kan doen.” Op dit moment fungeert Foundation dan ook als een vooropleiding voor een kunstvakopleiding van ROC “Jongeren die hier lessen volgen kunnen na verloop van tijd doorstromen naar de vakscholen”, legt hij uit. De ambitie is om in de toekomst zelf een geaccrediteerd opleidingsinstituut te worden, een eigen dansopleiding in Amsterdam.

Bij Foundation leren jongeren alle facetten van hiphop waarbij de mindset de basis is: “Talk is cheap, het grootste element van hiphop is kennis”. Hij praat over zijn jeugd en het ontbreken van rolmodellen. Zelf haalde hij alles van MTV en videobanden die zijn tante opstuurde uit Amerika. “Maar wij zijn hier. Er is een grote community van mensen die kennis kunnen overdragen, die de volgende generatie op weg wil helpen.” John werkt samen met mensen die nu op posities zitten die de volgende generatie kunnen helpen en die bereid zijn de kennis en het netwerk te delen. “Mensen als Murth Mossel, Edson Sabajo maar ook internationale artiesten uit de hiphopscene zoals Rich Medina”.

Waarom Zuidoost?

Dat Foundation zich in de Amsterdamse Poort heeft gevestigd is geen toevalligheid. Als kind van Zuidoost weet hij hoe hiphop zijn wereld heeft vergroot; “Ik wil juist de jongeren hier meegeven wat er allemaal mogelijk is. Velen komen niet buiten Zuidoost, terwijl daar een hele wereld ligt waarin zoveel gebeurt! Wij willen die wereld dichterbij brengen en horizons verbreden.

Daarnaast is de Amsterdamse Poort een fijne plek voor hem om zich te vestigen. “De Poort is speciaal, het is de plek waar heel veel culturen samenkomen, het is de plek van Black Culture in Nederland en dat maakt de Poort zo sterk”. John voelt zich thuis in de Amsterdamse Poort en dat is te merken. Tijdens het gesprek zwaait hij regelmatig naar buiten of slaat hij met zijn vuist of zijn borst. Hij is een bekende en geliefde persoonlijkheid in de omgeving. “Hier loopt alles door elkaar, dat zie je nergens anders in Zuidoost”, vult hij aan.

Bij Foundation in Amsterdam Zuidoost kun je lessen volgen binnen verschillende disciplines zoals Afro dance, hiphop, breakdance, housedance, UK jazz maar ook leer je er DJ’ing, de kneepjes van het ondernemerschap, de geschiedenis van Hip Hop en veel meer. Je kan rittenkaarten kopen, een maandabonnement afsluiten én je kan dansen met je stadspas. Ga voor meer informatie en om je aan te melden naar: www.foundation.nl

Foundation zit op Bijlmerplein 141.

Foto’s door Randy Da Costa

vorige volgende

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.