Waar ben je naar op zoek?

Zoeken

Mama Aisa

Voor Kleiburg, op het eiland in het water staat Mama Aïsa, een kunstwerk van Chaim Oren. Gemeente Amsterdam had in 1986, na het uitschrijven van een wedstrijd, de kunstenaar gevraagd een kunstwerk te maken dat een referentie moest hebben met de creoolse gemeenschap in de wijk. Oren kwam met een ontwerp dat niet goed werd ontvangen door bewoners in de wijk; hij maakte een moeder aarde, draagster van alle culturen op aarde.

 Een medicijnman, die in de wijk woonde, heeft invloed uitgeoefend en het kunstwerk is aangepast door de kunstenaar. Hij maakte een Surinaamse equivalent uit de Wintireligie; M’m Aisa. Na deze aanpassing volgde wederom discussie, bewoners wilden een zwart beeld, maar de kunstenaar was daar niet voor te porren. De kop ontbeert oren, hetgeen de kunstenaar weerlegde door te stellen dat Moeder Aarde geen oren nodig heeft om alles te regelen. Mama Aïsa staat op een eilandje, met brug met het vaste land verbonden. Om de verbinding tussen hemel en aarde weer te geven, gaf de kunstenaar de sterrenbeelden Grote Beer en Kleine Beer weer door middel van bollen. Het beeld is vier meter hoog en komt in de vorm van een stevig gevormde vrouw in witte japon. Op die jurk zijn de felgekleurde bollen zichtbaar, die overigens ook in het omringende veld liggen. Uit de witte jurk steekt een donkere hand die rust in haar schoot, de ander hand gaat er achter schuil. Uit de jurk steekt ook een donker hoofd, waarvan een oog open staat en het andere dicht is. Oren wilde hiermee weergeven dat Moeder Aarde wel eens een oogje dichtknijpt bij problemen en zeker niet alles doorvertelt. Het omringende water kreeg in de oorspronkelijke opzet de naam Grubbezee, maar kreeg in de jaren een nieuwe naam Cola-kreek, een vernoeming naar de Surinaamse Colakreek.

Wist je dat het Kleiburg klooster in de flat Kleiburg zit én dat het populaire Kleiburg bier hier zijn naam aan herleidt?

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.