Waar ben je naar op zoek?

Zoek

OSCAM in Zuidoost | Amsterdamse Poort

De Amsterdamse Poort is aan het transformeren van winkelcentrum naar stadshart. Dat betekent dat we naast winkels ook meer ruimte aanbieden aan food en cultuur – en zo ook aan een museum. Zo kun je in ons stadshart een bezoekje brengen aan OSCAM.

De voormalige winkelruimte is onder handen genomen en is nu een grote open ruimte met strakke witte muren en een grote ingang aan de voorzijde. Grote ramen bieden direct inkijk vanaf de straat, iets wat goed past bij de filosofie van OSCAM. “Het was altijd ons doel om met ons museum in het centrum van de Bijlmer te zitten” vertelt Marian Duff, oprichtster en directeur. “Want we willen kunst dichter bij de mensen brengen en dan is de Amsterdamse Poort een logischere plek omdat er veel verschillende mensen komen. We gooien ons rolluik open en voorbijgangers stappen letterlijk het museum in”.

Museum door en van Amsterdam Zuidoost

OSCAM is een afkorting voor Open Space Contemporary Art Museum. Een mond vol voor een museum dat new narratives laat zien. “We vertellen verhalen die je helaas niet vaak in reguliere musea en of instituten ziet, maar waar veel mensen interesse naar hebben,” legt Duff uit. Het museum is in november 2017 opgericht, onder de vlag van ’50 jaar Bijlmer’. “We zijn trots dat we onder die vlag zijn begonnen” vertelt ze “OSCAM is echt door en van Zuidoost”. Vanuit Ganzenhoef zijn ze eind 2019 verhuisd naar Bijlmerplein 110.

Eén van de doelen van OSCAM is om ‘kunst met de grote K’ dichter bij de mensen te brengen. “Kunst is emotie en gevoel. Het is een mogelijkheid om je verhaal te vertellen. Om jezelf te laten zien, trots te zijn op waar je vandaan komt en een mogelijkheid om te laten zien waar je naartoe wil”. Deze gedachten wil Duff bij iedereen brengen en dat doet ze door op een zo centrale en laagdrempelig mogelijk plek te zitten; vandaar dat het museum zich in de Amsterdamse Poort heeft gevestigd. Een ander doel is om kunstenaars en jong talent uit Zuidoost een platform te geven en te verbinden aan organisaties buiten Zuidoost, buiten Amsterdam en zelfs buiten Nederland. Duff ziet veel talent om zich heen dat te weinig wordt gezien of wordt opgepikt door andere in instellingen in de stad. “Tegelijkertijd zag ik dat de trends die in de stad ziet vaak rooted zijn in Zuidoost, terwijl je Zuidoost niet altijd voldoende terugziet”. Genoeg reden om zelf een museum in Amsterdam Zuidoost op te richten.

Internationale ambities

De ambities van het OSCAM museum gaan verder dan de Bijlmer en zelfs Amsterdam. “Door internationaal samen te werken met gelijkgestemden uit dezelfde soort wijken in andere steden delen wisselen we kennis, kunde en inspiratie uit. We maken samen nieuwe verhalen en zetten Zuidoost daarmee op de internationale kaart”.

Naast internationale uitwisselingen gaat OSCAM ook met de HKU samenwerken, doordat Duff weer back to school gaat. Niet om nog een diploma toe te voegen aan haar al indrukwekkende CV, maar om een ​​nieuw HKU Fellowship op te zetten. Met haar fellowship gaat Duff het woord ‘museum’ onderzoeken en herdefiniëren met als doel de definitie breder, toegankelijker en vooral meerstemmiger te maken. Dit doet ze vanuit de disciplines mode, kunst, design, talentontwikkeling en vakmanschap – de pijlers van OSCAM. Duff verbindt haar Fellowship bewust aan OSCAM, omdat ze denkt dat de HKU en het museum elkaars kwaliteiten kunnen versterken en elkaars publiek kunnen aanspreken. Gedurende haar fellowship zal Duff de bevindingen en doorbraken van het onderzoek delen op de website van OSCAM.

Verbinding met Zuidoost

Afgelopen jaar was een lastig jaar voor het museum in Amsterdam Zuidoost, want de deuren zijn vaker gesloten geweest dan open. “We proberen de verbinding online te maken, maar je mist de bewoners van Zuidoost die spontaan binnenlopen gewoon echt wel”. Ondanks de uitdaging is dit ook een bijzondere tijd voor Duff “Ik heb zoveel geleerd over het maken van online content. Natuurlijk hebben we de budgetten niet om alles naar online content om te zetten. Maar gelukkig kunnen we samen met mooie partners, zoals Patta, Bonnenfanten, Eye Film Museum en (platenlabel) Topnotch, toch mooie dingen maken die je nu online terug kan kijken”, zoals de Speak Session met Kees de Koning en Akwasi over representatie en kunst die hoort bij de meest recente expo BLKNWS.

 

 

vorige volgende

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.