Waar ben je naar op zoek?

Zoeken

Een kunstwerk gebaseerd op de UBUNTU filosofie

Je bent hier bij het kunstwerk van Mohau Modisakeng. Het kunstwerk is vernoemd naar een citaat van Nelson Mandela: ‘We zijn menselijk door de menselijkheid van anderen’. (I am because we are).

De mens opereert niet als individu, maar is onderdeel van een gemeenschap waarvan hij afhankelijk is, van kan leren en door wordt gevormd. Deze tekst is aangebracht op de rand van een enorme ronde ‘sokkel’ (doorsnede 6 meter). Op deze sokkel zijn rondom zeven bronzen portretten gepositioneerd. Gedurende de ontwerpfase maakte kunstenaar Modisakeng (1986, Soweto) als onderdeel van het participatieproces portret schetsen van bewoners uit stadsdeel Zuidoost die de basis voor het ontwerp vormden. 

Vlak na de opening van het kunstwerk is een van de zeven bronzen gezichten gestolen. Een shock voor zowel de maker als de buurt. Gelukkig duurde het gemis niet lang. Vier maanden na verdwijning staat een nieuwe versie van het gezicht weer op zijn plaats en is het kunstwerk compleet met de zeven gezichten van de buurtbewoners. 

Wist je dat het park voorheen Bijlmerpark heette?

In 2014 is het Bijlmerpark omgedoopt tot het Nelson Mandelapark, door gemeente Amsterdam. Naast een naamswijziging zou er ook een gedenkteken komen in het park ter ere van Nelson Mandela, dit in opdracht van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan. In 2018 startte het Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost (CBK Zuidoost) in opdracht van stadsdeel Zuidoost met de begeleiding en coördinatie van het Nelson Mandela gedenkteken. Het was uitdrukkelijk de bedoeling om geen portret van Mandela te maken, zoals er al heel veel op allerlei plekken in de wereld staan. Vervolgens begon de selectieprocedure voor de kunstenaar en participatieprocedure met bewoners. In juli 2019 werd uit de inzendingen van kunstenaars door een commissie gekozen voor het ontwerp van kunstenaar Mohau Modisakeng (1986, Soweto).

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.