Waar ben je naar op zoek?

Zoeken

Een authentieke saoto en bakabana mét pindasaus bij Smeltkroes

Al 20 jaar zitten ze in het CEC gebouw aan de Bijlmerdreef, padjak de Smeltkroes. Een javaans-surinaams restaurant die de lekkerste bakabana’s en saoto’s verkoopt. Smeltkroes is gestart door Sri Karso, een vrouw die in Suriname dankzij haar oom heeft leren koken.

“Ik werkte in een kantine, toen een man me vroeg of ik niet mijn eigen restaurant had want hij vond mijn eten zo lekker” vertelt Sri Karso aan het Parool. “Hij vertelde over een troosteloze kantine aan de Bijlmerdreef, waar werklui neerstreek voor een broodje kaas en een kop soep”. De man legde haar de mogelijkheden uit en stond financieel garant. Twintig jaar later is het restaurant een begrip in Zuidoost. Wat het restaurant zo succesvol maakt? “De traditionele Javaanse keuken werkt met weinig toevoegingen,” legt Karso uit. “Laos, salamblad, zout, suiker, uien en knoflook: daar moet je het mee doen. Geen aroma dit of aroma dat, zoals je tegenwoordig overal ziet. Ik kook eigenlijk precies zoals mijn oma dat in Suriname deed.” En dat wordt gewaardeerd, getuige de dagelijkse drukte, met de bakabana met pindasaus als bestseller.

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.