Waar ben je naar op zoek?

Zoek

Wonen boven de Amsterdamse Poort

Vanwege haar studie is Charlotte acht jaar geleden van Vianen naar Amsterdam verhuisd. Ze belandde ze in de Poort vanwege de ligging, maar ze werd al snel verliefd op de cultuur en het leven in Zuidoost. Ze heeft op verschillende plekken rondom de Amsterdamse Poort gewoond en sinds twee jaar kijkt ze letterlijk op de Poort; ze woont in het Change= gebouw. We spraken haar over hoe het is om in Amsterdam Zuidoost boven de Poort te wonen!

Mrs Wayward

Charlotte (27) is een echte sneakerliefhebber en erg ambitieus. Ze werkt als Global Manager Product bij The Athlete’s Foot. “Dit betekent dat ik hoofd inkoop ben voor alle landen waar we actief zijn”. Naast haar nineto-five is ze als sneakercustomizer bij haar eigen bedrijf Wayward Customs. Ze tovert sneakers om tot persoonlijke paartjes met een verhaal. “Het maakt een schoen nog specialer. Ik heb al menig sneaker gecustomized voor bruiloften en pasgeboren baby’s. Die schoenen gooi je waarschijnlijk nooit weg, dus een stukje van mijn kunst blijft voor altijd bij iemand”. Voor het customizen gebruikt ze verf en kwasten. Ze maakt geen gebruik van sjablonen en stencils. “Ik wil dat je de authenticiteit in de schoen ziet, het moet niet lijken alsof ze zo uit de fabriek komen”. Het meest trots is ze op een project dat ze ooit voor Nike deed. Eén waarbij ze samen met een andere customizer binnen twee weken 26 paars Nike Monarch heeft gecustomized “en we hadden niet alleen maatje 38, er zaten ook schoenen in maat 46 tussen!” 

Van Vianen naar Kraaiennest naar de Amsterdamse Poort

In haar studio heeft ze haar eigen customize-hoek gebouwd, aan het raam in het licht met een uitzicht over de Amsterdamse Poort. De ligging van het appartement was één van de redenen dat Charlotte voor dit gebouw is gevallen. Ze legt uit waarom ze boven de Amsterdamse Poort is gaan wonen:  “Met een directe metro ben ik in de stad want ik hoef niet eerst een tram en dan een bus te nemen” vertelt ze. Ook kan ze lopen naar Station Bijlmer Arena waar ze een rechtstreekse trein naar haar familie in Utrecht kan nemen. “En je hebt echt alles om je heen… Ik was in 2019 naar twee festivals, Palmundo en Oh My!. Ik keek naar de andere bezoekers en dacht, pff jij moet echt nog lang naar huis reizen terwijl ik op loopafstand woon”.  

Niet alleen vanwege praktische redenen is Zuidoost in haar hart gesloten. De kunst en cultuur in het stadsdeel spreekt haar ook aan. “Ik ben heel blij met de komst van OSCAM in de Poort, het is een plek die echt iets fijns toevoegt aan het centrum. En wist je dat de Pathé die we hier hebben de grootste in Nederland is?!”. Ze vertelt over groenten die ze bij Bardi’s Tropical verkopen, een soort die ze nog nooit eerder heeft gezien, over de kleurrijke mooi bedrukte stoffen van Suzie’s stoffen Suzie’s stoffen in de Shopperhal Shopperhal“Ik liep de Shopperhal in en waande me echt in een andere wereld. Je krijgt een stuk van Amsterdam Zuidoost en de mensen die er wonen mee”. Voor Charlotte is lokale verbinding belangrijk “Als je ergens gaat wonen in de wijk moet je ook op een bepaalde manier terug investeren in de wijk zelf, lokale tentjes supporten en daar je eten te kopen”. Voor mensen die bij de Amsterdamse Poort in Zuidoost wonen is genoeg keuze! 

Negatieve nieuwsberichten

Charlotte haar ouders vonden het acht jaar geleden niet direct een fijne gedachten dat Charlotte in Amsterdam Zuidoost wilde wonen. “Dat dachten ze door wat mensen hebben geschreven. Dat vind ik erg jammer, dat mensen met die blik naar Zuidoost kijken. Het is niet perfect, maar het is voor mij altijd een ruwe diamant geweest die niet iedereen ontdekt heeft”. Nog steeds voelt Charlotte dat zo, na acht jaar hier met plezier te wonen. “Het is zo gezellig, als het warm weer is zit iedereen buiten ook in de Poort. Families en vrienden zitten lekker te kletsen op bankjes. Waar in Nederland zie je dat?” Voor Charlotte is Zuidoost een fijne samensmelting van iedereen “en de architectuur vind ik heel tof. En tussen de flats is het ook heel groen voor Amsterdamse begrippen.” Kortom, genoeg redenen om in Amsterdam Zuidoost en dan met name boven de Amsterdamse Poort te wonen! 

Wil je ook een schoen laten customizen door Charlotte, maar weet je niet welk model? Charlotte werkt met alles, maar heeft één favoriet: “Een Nike Airforce 1, wit het liefste”, vanwege het materiaal en de oppervlakte.

vorige volgende

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.