Waar ben je naar op zoek?

Zoeken

Het, tot nu toe, meest besproken gebouw van de Amsterdamse Poort

Midden in de Amsterdamse Poort staat het monument Zandkasteel. Het voormalige kantoorgebouw is getransformeerd naar school en multifunctioneel woongebouw.

Het gebouw waar je nu tegenaan kijkt, combineert diverse functies. Het heeft woningen, kantoren, ontmoetingsruimtes, horeca, binnentuinen en zelfs een filmzaal. Op de begane grond zit een D.E. Cafe. Op de eerste etage organiseert Bijlmerbios haar filmhuis en ZO Jazz beoogt een Jazz café te realiseren aan de kant van het fietspad, tegenover de Kruidvat. 

 Het gebouw werd in de jaren tachtig gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Alberts en Van Huut (Ton Alberts en Max van Huut). De opdrachtgever was de Nederlandsche Middenstandsbank (NMB), later opgegaan in de ING Groep, waarvoor het kantoor aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid te klein werd. Het interieur bestaat uit natuurlijke materialen als natuursteen en hout. Elke vide heeft een andere kleur: waterpartijen en planten bepalen de sfeer. De schuine vormen waren bedoeld om mensen vrijer en crea­tiever te laten werken, net als de beeldende kunst die in het hele gebouw royaal aanwezig is.

In 2017 heeft het gebouw monumentenstatus gekregen, Het initiatief voor het aanvragen van de monumentenstatus is afkomstig van erfgoedvereniging Heemschut, dat daarmee het imposante gebouw hoopt te beschermen tijdens de aanstaande verandering van kantoorgebouw naar wooncomplex.  

Volgende stop

Kunstroute: OSCAMKunstroute: OSCAM

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.