Waar ben je naar op zoek?

Zoek

Slagerij Nico

Veel keukens kennen een gerecht van restvlees. Denk aan de Nederlandse frikandel, Franse boudin, Iberische chorizo, Britse black pudding of Surinaamse bloedworst. Die laatste is erg populair in Zuidoost. De lekkerste eet je bij Slagerij Nico.

Voor de slagerij staat de worstenman met zijn kraam. De kraam hoort echt bij de Amsterdamse Poort; hij is mooi aangekleed, een feestje voor het oog en bij mooi weer staan er vaak mensen om de worstenman heen, lekker te kletsen. 

Van een afstandje ruik je ze al, de badjes waar de worsten liggen: ‘Ik maak speciaal soepen voor al mijn worsten, als je ze alleen in warm water legt trekt het de smaak uit de worst en dat wil je natuurlijk niet!’ vertelt de worstenman. Maar dat onderscheid hem niet alleen van de anderen. ‘Ik sta voor de slager, dus het vlees waar ik de worsten mee maak is altijd vers!’ De bloedworst die hij verkoopt is gemaakt van varken, de vleesworst is gemaakt van rundvlees en de kippenworst, tja, van kip inderdaad. Fladder wordt gemaakt van de lebmaag van de koe.

Je bestelt bloedworst, met (Surinaamse) peper.

Surinaamse bloedworst is van oudsher eten van de tot slaaf gemaakten. Hij werd gemaakt van vleesresten die de slavenmeester niet wilde eten. Dat de tot slaafgemaakten van afdankertjes, het enige vlees dat ze kregen, deze lekkere worsten konden maken zegt genoeg over hun creativiteit, inventiviteit en overlevingsdrang. Of de worst gezond is, is een andere vraag – en of de tot slaaf gemaakten de worst zouden maken als ze uit al het vlees konden kiezen, weten we ook niet. Wat we wel weten is dat de bloedworst een Surinaamse delicatesse is en dat worstenman voor Slagerij Nico de lekkerste van Zuidoost verkoopt!

Volg onze socials

En hoor als eerste over de gratis events en feestjes in de Poort, doe mee aan winacties én maak kennis met buurtbewoners en ondernemers uit Zuidoost.